Borba protiv korupcije u zdravstvu

ant

Iako je borba protiv korupcije jedan od uslova za približavanje Srbije Evropskoj uniji, državne institucije i nevladin sektor ocenjuju da se sa tim problemom veoma teško borimo. Zdravstvo je jedan od sektora gde su korupcija i nepotizam najizraženiji. Čak i kada Agencija za borbu portiv korupcije preporuči da se direktor razreši, ima slučajeva da sve ostane po starom.

Iako je Agencija za borbu protiv korupcije preporučila lokalnom parlamentu u Kuršumliji da direktorku Doma zdravlja u tom mestu, zbog nepotizma razreši sa funkcije, do danas se, iako diretorika ima nekoliko krivičnih prijava, ništa promenilo nije.

Oni koji su zloupotrebu prijavili u međuvremenu su postali tehnološki višak, a poslednjih dana i žrtve pretećih SMS poruka, napoznatog autora.

Za razliku od kolega u Kuršumliji, dvadesetoro zaposlenih u sokobanjskoj Specijalnoj bolnici uspelo je da dobije status uzbunjivača. Godinama su ukazivali na zloupotrebe nekadašnje direktorke bolnice, a i kao se i u tom slučaju oglasila Agencija, nadležno Ministarstvo zdravalja tada nije reagovalo.

Koliku štetu je Bolnica do sada pretrpela, verovatno će se naknadno utvrđivati, a samo jednoj radnici koju je sud vratio na posao isplaćena je odšteta od 3 miliona 300.000 dinara.

Iako je Tužilaštvo sudu u Aleksincu uputilo optužni predlog protiv doktorke Isaković, Bolnica koju je ona vodila 12 godina, uputila ju je prošle godine na polugodišnje usavršavanje. Za putne troškove, školarinu i dežurstva Bolnica je izdvojila nešto više od pola miliona dinara.

Straha od prijave korupcije i nepotizma u zdravtsvu dalje ima, ali stručnjaci podsećaju da u tom važnom poslu za našu zemlju moramo biti jedinstveni i hrabri.

Izvor

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>