„Davanje mita policijskom službeniku“

 

 

 

 

 

 

Predmet: K – 10335/10
Sud: Treći osnovni sud u Beogradu
Predsednik sudskog veca:
Podnosilac predmeta: Treće osnovno javno tužilaštvo u Beogradu
Okrivljeni: M. T.
Krivično delo: Davanje mita, 368 KZ

Optužnica je podignuta 24. februara 2009. godine i tereti optuženog da je 23. oktobra 2008. godine u Policijskoj stanici Zemun ponudio novčani poklon u iznosu od 500 evra vršiocu dužnosti šefa, ne bi li on optuženom vratio njegovo putničko vozilo koje je 20. oktobra 2008. godine privremeno oduzeto sinu optuženog zbog toga što su na vozilo stavljene nepripadajuće registarske tablice. Optuženi je telefonom pozvao i zakazao razgovor u vezi sa oduzetim vozilom i tokom razgovora izvadio koverat u kome se nalazilo 5 novčanica od po 100evra uz rečenicu ”Evo ovde sam spremio jedan mali kompromis”.

Optuženi u svojoj odbrani negira davanje mita uz tvrdnju da je smatrao da u policiji treba da plati neku kaznu. Tvrdi da nije nudio nikakav novac, već da je pokazao dokumentaciju za vozilo, a novac je poneo sa sobom jer je mislio da u zgradi policije plaća kaznu.

Iz iskaza svedoka, pripadnika PS Zemun proizilazi da je okrivljeni ponudio novac u koverti i nazvao to ”jednim malim kompromisom”, tvrdnja koja je prvi put ignorisana ali nakon što je optuženi to ponovio još jednom pozvani su i ostali inspektori na šta je okrivljeni sklonio novac. Kada mu je zatraženo da stavi novac na sto, poslušao je. Svedok potvrđuje da mu je privremeno oduzeto vozilo, a o razgovoru njegovog oca sa policijom ne zna ništa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.