Istinomer: Priznali

kom

Komunalna policija je, izjašnjavajući se na preporuke Zaštitinika građana, konačno priznala da je prekoračila svoja zakonska ovlašćenja kada je 25. septembra 2015. godine sprečila novinare Istinomera da obavljaju svoj posao i snimaju intervju na Savskom šetalištu, saopštio je Istinomer.

U izjašnjenju Komunalne policije koje je objavljeno na sajtu Zaštitnika građana, između ostalog, stoji da će u budućem radu ta javna služba postupati isključivo u okviru svojih nadležnosti, da će poštovati procedure prilikom upotrebe fizičke sile, kao i da će uputiti obaveštenje svim pripadnicima komunalne policije da je fotografisanje i snimanje postupanja komunalne policije, zakonom dozvoljeno.

Istinomer u saopštenmju pozdravlja prvi korak Komunalne policije koja se svojim izjašnjenjem konačno suočava sa nepravilnostima i propustima u radu, ali podseća da je ova praksa trebalo da bude temelj i dosadašnjeg rada te javne službe, a ne napadi na medije, bespravna upotreba sile i zloupotreba službenog položaja.

“Istinomer, u skladu sa usvojenim preporukama Zaštitnika građana, očekuje i izvinjenje Komunalne policije. Takođe čekamo i reakcije na drugu preporuku Zaštitnika građana koji zbog postupanja prema novinarima Istinomera i KRIK traži razrešenje načelnika Komunalne policije Nikole Ristića.”

Komunalna policija za pet godina postojanja, očigledno nije opravdala očekivanja građana. Naprotiv, brojni uznemiravajući snimci fizičkog obračunavanja sa građanima, kao i sprečavanja novinara da obavljaju svoj posao, nalažu ozbiljne promene u radu te javne službe.

Zbog toga, Istinomer smatra da se u novi zakon o radu te službe ne smeju olako unositi odredbe koje samo proširuju ovlašćenja rada Komunalne policije, a da se prethodno ne definišu i njihove obaveze.

Izvor

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>