Održan trening „Monitoring, izveštavanje i specifičnosti krivičnih postupaka za krivična dela sa elementima korupcije“ na Pravnom fakultetu u Nišu

prafak-nis

Komitet pravnika za ljudska prava, uz podršku Misije OEBS u Srbiji, održao je 26. aprila 2016. godine, prvi od četiri treninga „Monitoring, izveštavanje i specifičnosti krivičnih postupaka za krivična dela sa elementima korupcije“ na Pravnom fakultetu u Nišu. Trening je namenjen studentima završnih godina Pravnog fakulteta i studentima master studija i organizuje se u okviru projekta „Osnaživanje studenata pravnih klinika za praćenje suđenja za korupciju“. Cilj je da se studenti pravnih klinika pri pravnim fakultetima osnaže u cilju samostalnog praćenja suđenja za krivična dela sa koruptivnim elementom.

Prvi deo treninga otvorio je Milan Antonijević, direktor YUCOM-a, koji je govorio o ciljevima samog projekta kao i prethodnim iskustvima YUCOM-a u ovoj oblasti, ali i pravnoj prirodi ovih suđenja. U nastavku je Jasmina Stevanović, viša savetnica u Odeljenju za kontrolu imovine funkcionera Agencije za borbu protiv korupcije, upoznala studente sa postupcima prijavljivanja i kontrole imovine i prihoda funkcionera. Sudija Apelacionog suda u Nišu, Dijana Janković, govorila je o prirodi krivičnih dela sa elementima korupcije i specifičnostima sudskih postupaka za ova krivična dela, iz perspektive sopstvenog iskustva. U drugom, praktičnom delu treninga, Jovana Spremo, istraživačica YUCOM-a, govorila je studentima o značaju i smernicama za monitoring suđenja za krivična dela sa elementima korupcije. Usledio je rad u grupama, gde su studenti analizirali pojedinačne slučajeve i izveštaje sa istih.

Treningu je prethodilo potpisivanje Memoranduma o saradnji između Pravnog fakulteta u Nišu i Komiteta pravnika za ljudska prava, kojim je saradnja ozvaničena, te dogovoreno da će studentima koji uspešno prođu trening i budu angažovani na praćenju suđenja za krivična dela sa elementima korupcije, to iskustvo biti vrednovano prilikom polaganja ispita iz predmeta „Kliničko pravničko obrazovanje“.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>