“Opšte udruženje samostalnih privrednika i zanatlija Niš”

K_143-15

 

 

 

 

 

 

 

Broj predmeta: K-143/15

Krivično delo: Zloupotreba položaja odgovornog lica iz člana 234 st. 3 Krivičnog Zakonika RS

Nadležan sud: Viši sud u Nišu

Podnosilac predmeta: Više javno tužilaštvo u Nišu

Okrivljeni: S. O.

Više javno tužilaštvo u Nišu je 17. avgusta 2015. godine podiglo optužnicu protiv gore navedenog okrivljenog S. O, a kojom se isti tereti da je kao odgovorno lice u vršenju svoje dužnosti izvšio krivično delo iz člana 234. KZ,  zloupotreba položaja odgovornog lica.

Okrivljeni je kao izvršni direktor Opšteg Udruženja samostalnih privrednika i zanatlija Niš, u Nišu, iskoristio svoj položaj, u nameri da drugome pribavi protivpravnu imovinsku korist u toku 2009. i 2010. godine. On je omogućio vlasniku diskoteke “Studio” DOO iz Niša, da bez zaključenja ugovora o zakupu koristi poslovni prostor za potrebe delatnosti diskoteke, a u pitanju je objekat koji je u vlasništvu grada Niša. Na ovaj način je pričinjena šteta za grad Niš u iznosu od 1.072.243,90 dinara, koliko iznosi propisana cena zakupa poslovnog prostora u vlasništvu grada Niša, na ovoj lokaciji.

Nakon toga, okrivljeni je u sledećem period zaključio Ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji, koji je overen kod Osnovnog suda u Nišu, na osnovu kojeg je izdao u zakup ove poslovne prostorije istom licu, ali po nižoj ceni od propisane, bez saglasnosti Opštine Niš. Ovim ugovorom je okrivljeni pribavio protivpravnu imovinsku korist za drugoga, odnosno pravnom licu diskoteka “Studio” DOO Niš, čime je dalje oštećen grad Niš, za iznos od 8.922.668,89 dinara.

 

Sažetak pripremili : Bratislava Đorđević

Stefan Ubiparipović

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>