Pretnje zbog otkivanja novog slučaja korupcije u obrazovanju – saopštenje

Komitet pravnika za ljudska prava-Jukom poziva tužilaštvo i policiju da ispita slučaj moguće prevare i zloupotrebe službenog položaja povodom zasnivanja radnog odnosa profesora dr S. I. na Visokoj tehničkoj mašinskoj školi u Trsteniku, koji je danas otkrio Savet za monitoring, ljudska prava i borbu protiv korupcije-Transparentnost iz Trstenika.

Oštro osuđujemo zastrašivanje branitelja ljudskih prava ove organizacije, Marija Spasića, koga je danas, u trenutku kada je dobio zvanične dokaze o slučaju, kontaktirao advokat prof. dr S.I. kako bi sprečio upoznavanje šire javnosti i nadležnih institucija sa spornim slučajem.

Danas je organizacija Savet iz Trstenika, primenom Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, dobila od Mašinskog fakulteta u Kraljevu dokaze je profesor dr. S. I. 2010. godine služio zatvorsku kaznu u trajanju od 1 godine zbog zloupotrebe službenog položaja (čl. 359 st. 4 u vezi sa st. 2 u vezi sa st.1 Krivičnog zakona).

Ovo ukazuje ne samo na ponavljanje krivičnog dela od strane prof. S.I., već i na propuštanje nadležnih organa Visoke tehničke mašinske škole u Trsteniku da pravilno sprovedu proceduru prilikom zapošljavanja profesora u svojoj ustanovi.

O slučaju pretnje advokata branitelju ljudskih prava, a u cilju preduzimanja daljih radnji, YUCOM će obavestiti i Advokatsku komoru u Čačku.

Zakonom o visokom obrazovanju propisano je da je delatnost visokog obrazovanja delatnost od posebnog značaja za Republiku Srbiju, iz čega proističe da je interes svih pojedinaca i zadatak institucija da rade na unapređenju i očuvanju kredibiliteta visokoškolskih ustanova. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.