Savet za borbu protiv korupcije: Vlada Republike Srbije još uvek nije odgovorila na Izveštaj o reformi pravosuđa Saveta za borbu protiv korupcije

savet

15. jun 2012

IZVOR

Savet za borbu protiv korupcije je 26. aprila 2012. godine dostavio Vladi Republike Srbije Izveštaj o reformi pravosuđa. Izveštaj je pre svega urađen zbog toga što javnosti još uvek nisu predstavljeni rezultati ove reforme, iako je prošlo šest godina od usvajanja Nacionalne strategije za reformu pravosuđa i donošenja Ustava, četiri godine od donošenja seta pravosudih zakona i dve godine od početka reforme. Drugi važan razlog za rad na ovom Izveštaju bila je najava zvaničnika Evropske unije da će pregovori o članstvu Srbije u EU započeti sa Poglavljima 23 i 24 Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, koja se odnose na funkcionisanje pravne države i borbu protiv organizovanog kriminala.

Nakon što je Savet dostavio Izveštaj o reformi pravosuđa medijima, u periodu od 3. do 17. maja objavljeno je 25 medijskih izveštaja u vezi sa nalazima Saveta o pravosudnoj reformi. Međutim, argumenti koje je Savet izneo u svojoj kritici reforme nisu dobili puno prostora. Mediji su preneli samo preporuke iz Izveštaja koje se odnose na razrešenje Nate Mesarović i sudija prvog saziva Visokog saveta sudstva, i na preispitivanje rada ministarke pravde Snežane Malović, Visokog saveta sudstva i Ustavnog suda Srbije.

Od institucija nadležnih za reformu pravosuđa oglasio se Ustavni sud Srbije kratkim saopštenjem od 9. maja 2012. godine, reagujući na deo Izveštaja o ustavnim žalbama. Slobodan Homen, koordinator Vlade Srbije za odnose sa medijima, je u izjavi datoj agenciji Beta prokomentarisao da je pravosuđe nezavisno i da će Visoki savet sudstva dati odgovor na primedbe Saveta. Visoki savet sudstva, kome smo Izveštaj dostavili 8. maja 2012. godine, još uvek se nije oglasio. Povratnu informaciju na Izveštaj o reformi pravosuđa još uvek nismo dobili ni od Vlade Srbije.

Izveštaj o reformi pravosuđa je izazvao veliku pažnju međunarodne javnosti. U aprilu, neposredno nakon objavljivanja izveštaja, članovi Saveta za borbu protiv korupcije sastali su se sa sudijama Simone Gaboriau iz Francuske i Hans-Ernst Böttcher iz Nemačke, članovima Evropskog udruženja sudija i tužilaca MEDEL. U maju je održan sastanak sa Jelkom Kacinom, specijalnim izvestiocem Evropskog parlamenta za Srbiju. Sastanci sa ambasadorom Finske gospodinom Pekka Orpanom i ekspertskom grupom koju čine Slagjana Taseva, David Wolstenholme, Fred Schenkelaars i Marina Matić održani su u junu. Tema na svim sastancima je bila reforma pravosuđa, posledice reforme na vladavinu prava i funkcionisanje pravne države, kao i mogućnosti otklanjanja loših posledica reforme pravosuđa.

Zavisnost pravosuđa od izvršne vlasti je jedna od najvećih prepreka borbi protiv sistemske korupcije. Savet je uradio Izveštaj o reformi pravosuđa kako bi podstakao Vladu Republike Srbije i institucije nadležne za reformu pravosuđa da objave rezultate reforme i da javnosti obrazlože ove rezultate. Imajući u vidu značaj reforme pravosuđa za dalji tok celokupnog reformskog procesa u Srbiji i procesa pridruživanja EU, očekujemo da Vlada i nadležne institucije odgovore na brojne kritike i pitanja domaće i međunarodne javnosti u vezi sa reformom.

Izveštaj o reformi pravosuđa dostupan na:

http://www.antikorupcija-savet.gov.rs/izvestaji/cid1028-1965/izvestaj-o-reformi-pravosua

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>