Savet za borbu protiv korupcije: Vlast utiče na pravosuđe

Tan2016-3-31_11112704_1

Savet za borbu protiv korupcije ukazao je da u pravosudnom sistemu Srbije postoje brojni problemi i da je i dalje očigledan uticaj izvršne vlasti na tužilaštvo i sudove.

Savet u izveštaju koji je dostavio Vladi ocenjuje da ne postoje jasni kriterijumi za kreiranje mreže sudova i tužilaštava i za određivanje broja nosilaca pravosudnih funkcija i pravosudne administracije, kao i da ne postoji ravnomerno opterećenje tih institucija.

“Deo odgovornosti je na pravosuđu, ali najveću odgovornost nosi izvršna vlast. Veliki problem je i dalje uticaj izvršne vlasti na rad tužilaštava i sudova, kao i neadektavno medijsko izveštavanje”, istakao je Savet.

Ocenjeno je da se donose nekvalitetni zakoni koji uskraćuju ostvarenje pravde i preporučeno da se promeni praksa donošenja propisa po hitnom postupku, bez javne i stručne rasprave, bez učešća stučnjaka za određene oblasti i učešća civilnog društva.

“Pravosudne institucije nemaju dovoljno sredstava za redovan rad, a istovremeno trošak kojem se građani izlažu u potrazi za pravdom nije prilagođen životnom standardu”, ocenio je Savet.

Ovo Vladino telo je uporedilo preporuke iz prethodnih izveštaja i utvrdilo je da je došlo do poboljšanja u rešavanju starih predmeta i da su doneti bitni podzakonski akti koji su nedostajali, ali je uočeno dosta propusta u tim propisima koji, kako je navedeno, mogu ograničiti nezavisnost i samostalnost nosilaca pravosudnih funkcija, kao i onemogućiti sudije i tužioce u dostupnosti prava i pravde.

“Država je dužna da uradi detaljnu analizu rada Ustavnog suda jer iz dosadašnjeg rada ovog suda nije moguće utvrditi da li je pravosudna institucija ili je deo izvršne vlasti”, navodi Savet.

Izvor

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>