Srbiji neophodne antikorupcijske mere

ak

Korupcija je i dalje prisutna u svim sferama javnog života, od zdravstva, prosvete, sudstva te je neophodno uozbiljiti borbu protiv korupcije, donošenjem seta antikorupcijskih zakona koji bi se i primenjivali, zaključeno je na jučerašnjem okruglom stolu koji je organizovalo Udruženje za demokratiju Davidović Grol u Kući ljudskih prava.

Profesorka Nada Kostić, predsednica ovog udruženja, ocenila je da je stanje u Srbiji nikad lošije, navodeći da narod živi sa strahom od gubitka posla, da se korupcija i dalje nedovoljno prijavljuje, da nema slobodnih medija i nezavisnog sudstva, da su niske plate i siromaštvo samo ogledalo korupcije koja se dešava na svim nivoima. Prema njenim rečima, ni Zakon o uzbunjivačima koji je donet i koji treba da ohrabri građane da prijave korupciju, za sada nije dovoljno urodio plodom, a da su i drugi zakoni poput, Zakona o javnim nabavkama izigrani.

- U zdravstvu recimo komisije za sprovođenje javnih nabavki nisu menjane godinama, pa smo imali situaciju da su se članovi istih na taj način okoristili, kupovinom stanova. Nisu bili transparentni ni ugovori koje su potpisivali – rekla je Kostić.

Nemanja Nenadić, programski direktor Transparentnost Srbije, rekao je da je po indeksu percepcije korupcije Srbija na 71. mestu sa 40 od mogućih 100 poena, i da je još lošije što se ta pozicija nije menjala zadnjih godina. On je istakao da Srbiji nedostaje zakon o lobiranju, koji bi mogao da doprinese boljoj transparentnosti procesa donošenja važnih odluka.

Savet za borbu protiv korupcije pre desetak dana je izradio referat o tome kako su pravo i pravda dostupni građanima, ali kako kaže članica Saveta Jelisaveta Vasilić, Vlada nije imala razumevanja za to. Ona je ocenila da je stanje u pravosuđu loše, navodeći tri miliona nerešenih sudskih predmeta i zastrašivanje sudija od strane izvršne vlasti.

ČUPIĆ: Šok terapija

- Bez šok terapije nema borbe protiv korupcije u Srbiji. Treba doneti sistem antikorupcijskih mera, na prvom mestu zakon o poreklu imovine ali i omogućiti otvaranje dosijea saradnika tajnih službi – smatra profesor Čedomir Čupić sa FPN.

Izvor

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>