Sudija Branislav Blažić osuđen na 2,5 godine zatvora

BRANISLAV BLAZIC

Sudija Branislav Blažić proglašen je danas krivim i osuđen na dve godine i šest meseci zatvora zbog trgovine uticajem. I drugi optuženi u ovom predmetu Đorđe i Zoran Matić proglašeni su krivim.

Viši sud u Beogradu osudio je Zorana Matića na godinu i šest meseci zatvora a Đorđe Matić osuđen je na 4,5 godine zatvora i novčanu kaznu od 100.000 dinara.

Sud je utvrdio da je Blažić primao novac kako bi rešio “problem” koji su na sudu imali Matići. U okviru presude njemu je naloženo da vrati 1.050 evra i plati troškove suđenja od 120.000 dinara.

Ukoliko ova presuda bude pravosnažna, sudiji Blažiću će biti zabranjen rad na pet godina.

Sudija je optužen da je zahtevao i uzeo 1.700 evra kako bi uticao da se u krivičnom postupku protiv Đorđa Matića donese povoljna odluka. Reč je o postupku pred Vrhovnim kasacionim sudom, po vanrednom pravnom leku, za slučaj poreske utaje koji se protiv Matića vodio u Višem sudu u Novom Sadu.

U optužnici se pominje da su Matići u više navrata Blažiću dali ukupno 700 evra u restoranima Taš i Mali Kalemegdan, kao i da su uložili 1.000 evra za renoviranje njegovog stana.

Sudija Blažić je sudija Višeg suda u Beogradu. On nije prošao reizbor 2010, ali je odlukom Ustavnog suda vraćen na posao.

Presudu Višeg suda možete pročitati u sledećem dokumentu:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>